Roger Blanch Educador i Ensinistrador Caní - Productos, ofertas, noticias

Artículos

L'olfacte... molt més que olorar...

2017.06.19

“El meu gos olora tots els pixums dels altres... Quin fàstic!”

 

Molts propietaris es pregunten per què el seu gos olora sistemàticament, cadascun dels racons, arbres o qualsevol altre lloc, a on algú altre hagi fet les seves necessitats més íntimes, i per altra banda fisiològiques...

 

Tots els gossos, de manera natural oloren ja sigui orina, femtes, genitals, boques.... i a una gran majoria de persones aquest fet el hi repèl. Moltes d'elles, ja d'entrada, eviten que el seu gos ho faci, i els aparten sistemàticament. Sembla que per nosaltres, els humans, sigui una acció poc higiènica i de mal gust.... però realment és una manera d'obtenir una gran informació sobre el seu entorn. De fet, sense voler crear pol.lèmica , antigament, quan la medicina no tenia dels mitjans actuals, els metges oloraven i inclús tastaven l'orina dels pacients per detectar certes malalties.

 

L'olfacte dels gossos és un dels sentits més desenvolupats i per això el més important. Podríem dir que els gossos es regeixen, es reconeixen i saben quin és el seu estat per la olor, ja que poden detectar quantitats molt petites i distingir-les amb precisió. Aquesta gran habilitat de l'olfacte del gos depèn també, en gran mesura d'un òrgan anomenat Jacobson o vòmer-nasal. Es tracta d'una estructura sensorial, que es troba en un canal que connecta la cavitat nasal amb la bucal (obrint-se darrera els incisius mitjans de la mandíbula superior). Aquest òrgan, es troba en els humans; no hi ha acord sobre si en nosaltres és actiu, però sembla que en tot cas, estaria molt menys desenvolupat que en el cas dels gossos... Però, com actua aquest òrgan? És molt interessant, doncs a través d'aquests, els gossos són capaços de detectar feromones. Són substàncies químiques que es produeixen en les glàndules salivals, sacs anals, vaginals, cutànies i a través de la orina i la femta. Les feromones, captades pel Jacobson i a través del sistema límbic del cervell, provoquen respostes en altres de la mateixa espècie en quant el comportament, induint reaccions específiques (conductuals i emocionals) com agressivitat, por, conductes sexuals i evitació.

 

I, com ho fan els gossos per captar aquestes feromones? Doncs olorant... però d'una manera especial: prement la llengua contra el paladar, aixecant el morro i traient l'extrem de la llengua cap a fora. Aquest mecanisme és semblant a l'anomenat conducta Flehmen, en que l'animal aspira l'aire a la vegada amb el nas i la boca entreoberta, estimulant l'òrgan Jacobson. Aquest comportament ho fan altres espècies com els gats i altres mamífers.

 

Per tot això, és important que deixeu olorar el vostre gos. És una de les maneres en que el gos es comunica amb els altres obtenint molta informació.

Per què un educador

2017.06.19

Molts propietaris es pregunten quan adquireixen un gos, cal educar-lo?. Alguns, no s’ho plantegen d’entrada. Per a ells, no els hi cal que el gos obeeixi ordres complexes o faci agility. Altres, però, s’ho plantegen quan el gos ja té problemes.

L’educació bàsica d’un gos és necessària per aconseguir una bona convivència amb l’animal. De fet, la majoria de persones solen ensortir-se’n soles.

Des del meu punt de vista, quan adquriu un gos, cadell, adult, vell, de raça o no... una de les coses importants serà coneixe’l. Veure quins possibles problemes té o quins trets podrem reforçar i potenciar per aconseguir un animal equilibrat.

No tothom ho sap identificar correctament. De vegades, ens deixarem guiar per allò que hem vist a la televisió o pel que ens han dit altres propietaris. Llavors, podem caure en un treball poc productiu. Per això, el meu consell és que us deixeu guiar sempre per un educador caní professional.

Cada gos és únic, i no respon sempre a un tipus d’ensinistrament, per això és important combinar-ne'n varis per aconseguir un bon resultat amb el nostre gos.